אמוק
Der Amokläufer
מתוך העיתונות
ידיעה שפורסמה ביום 1 בספטמבר 1933 בעיתון B'nai B'rith Messenger בדבר איסור שהוציא משרד התעמולה של המשטר הנאצי על הפקת סרט קולנוע המבוסס על 'אמוק'.
במסגרת שריפת הספרים שהתרחשה בגרמניה בשנת 1933, הועלו באש גם יצירותיו של שטפן צוויג. בצילום ניתן לראות עותק שרוף של "אמוק".
ביקורת שפורסמה ביום 24 ביולי 1935 בעיתון דאר היום על הקרנת הסרט 'אמוק' אמש בתיאטרון אדיסון בירושלים
תקציר העלילה
“מה קורה כאשר רופא, שבידיו מופקדים חיי אדם, נתקף בתשוקה נוראה למטופלת שלו, תשוקה שאינה נותנת לו מנוח, ואין לו כל שליטה בה? אמוק הוא סיפור על תשוקתו הסודית והאומללה של רופא, המוצב בארץ נידחת, לאישה מסתורית ויהירה המעבירה אותו על דעתו, משכיחה ממנו את כל כללי האתיקה וממלאה את נפשו ברגשי אשם עד שאינו יכול להכיל עוד. על סיפון ספינה, בחשכת הלילה, מתוודה הרופא הרדוף בפני המספר וחושף בפניו את סודו הכמוס ביותר".
הציטוט מתוך כריכת הספר בהוצאת בבל
פרסומים ראשונים
היצירה פורסמה לראשונה ביום 4 ביוני 1922 בעיתון האוסטרי נויה פרייה פרסה תחת הכותרת: "Der Amokläufer. Eine Novelle". לאחר זמן קצר הודפסה באוסף מהודר ומיוחד בהוצאת אינזל, אשר הודפס ב-25 עותקים ממוספרים בלבד תחת הכותרת: Amok. Novellen einer Leidenschaft. האוסף כלל בנוסף עוד ארבע יצירות של צוויג - האישה והנוף, לילה פנטסטי, מכתב האלמונית והרחוב לאור הירח. מאז כבשה היצירה את העולם ותורגמה לכמעט ארבעים שפות שונות, ביניהן אזרית, סינית, יוונית ופורטוגזית.
תרגומים לעברית
היתה זו הוצאת שטיבל אשר הוציאה את היצירה הזו לראשונה בעברית בשנת 1929 בתרגומו של שמעון הלקין, ולאחר מכן שוב בשנת 1949. בשנת 1950 הוצאת מסדה הוציאה אותה שוב לאור באותו תרגום, והוצאת משרד הביטחון במסגרת ספריית תרמיל הוציאה אותה שוב באותו תרגום ישן בשנת 1964, 1969 ו-1974. בשנת 1999 הוצאת עם עובד הוציאה את היצירה תחת השם "ריצת אמוק" בתרגום חדש של יונתן ניארד ובשנת 2002 הוצאת בבל הוציאה אותה שוב עם תרגומו הישן של הלקין.
עיבודים לקולנוע ולתיאטרון
שם הסרט: AMOKI
שנה: 1927
במאי: קוטה מרג'נישווילי
הפקה גיאורגית (ברה"מ)
שם הסרט: AMOK
שנת: 1934
במאי: פיודור אוטספ
הפקה צרפתית
שם הסרט: AMOK
שנת: 1944
במאי: אנטוניו מומפלט
הפקה מקסיקנית
שם הסרט: AMOK
שנת: 1993
במאי: ג'ואל פארגס
הפקה צרפתית-פורטוגזית-גרמנית
שם ההצגה: אמוק
שנת: 2021
במאי: מיכאל טפליצקי
הפקה ישראלית
הערת המערכת: המידע המוצג בעמוד זה אודות היצירה נאסף ממקורות שונים, הן מקורות אקדמיים והן מקורות מידע אחרים ב רשת האינטרנט. הושקעו מאמצים רבים באיכות המידע ובדיוקו. כמו כן, בכל מקום בו היה ברשותנו מידע אודות מתן קרדיט לתמונה או צילום, הוא הובא. נשמח לקבל כל הערה או הארה על מנת לדייק את המידע ככל שניתן.